Skip to content
Back to Recipes

GRATINIRAN KREMASTI BROKOLI SA PARMEZANOM

GRATINIRAN KREMASTI BROKOLI SA PARMEZANOM

Ingredients (6 people):

  • 3 1,5 kg brokolija
  • 1 manja glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 75 ml maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 150 g parmezana
  • 60 g brašna
  • 60 ml suncokretovog ulja
  • 600 ml mleka sobne temperature
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 250 ml slatke pavlake za kuvanje

Preparation time: 20 min.

Cooking time: 40 min.

Difficulty: easy

Preparation:

  • Zagrejte rernu na 250 °C.

  • Narežite brokoli na cvetiće.

  • Oljuštite i sitno iseckajte luk i beli luk.

  • U veću činiju za mešanje sipajte brokoli, seckani crni i beli luk, dodajte maslinovo ulje, posolite, pobiberite po želji i sve dobro promešajte.  Sve zajedno prespite u Pravougaoni UltraPro, 3,3 l, pokrijte i pecite 20 minuta.

  • Spustite temperaturu rerne na 220 °C.

  • Naribajte parmezan pomoću Chefa Grati II.

  • U Bokal Microcook, 1 l, sipajte brašno i suncokretovo ulje, promešajte, dodajte so i biber po ukusu, i uz neprestano mešanje* postepeno dolivajte mleko. Pokrijte i kuvajte u mikrotalasnoj rerni 3 minuta na 600 W. Promešajte i nastavite da kuvate još 2 minuta. Dodajte naribani muškatni oraščić, polovinu količine naribanog parmezana i slatku pavlaku za kuvanje i ponovo promešajte.  

  • Dobijenu smesu prelijte preko brokolija poređanog u pekač UltraPro, pospite preostalim parmezanom i pecite otkopljeno u klasičnoj rerni, približno 15 minuta.

Additional Note:

* Nova penilica je idealna za mešanje sastojaka u Bokalu Microcook, bez bojazni da ćete ga ogrebati.