Skip to content
Back to Recipes

ČOKOLADNI KOLAČ OD KRUŠAKA

ČOKOLADNI KOLAČ OD KRUŠAKA

Ingredients (8 people):

  • 150 g tamne čokolade
  • 125 g putera
  • 1 l vrele vode za vodenu kupku
  • 50 ml mleka (može i biljno mleko)
  • 5 jaja
  • 200 g višenamenskog brašna
  • 10 ml praška za pecivo (±2 kašičice)
  • 50 g kakaa u prahu (prosejanog)
  • 130 g šećera
  • 400 g kriški iz kompota (oceđenih)
  • Za podmazivanje kalupa UltraPro
  • 15 g neslanog putera
  • 15 g šećera

Preparation time: 10 min.

Cooking time: 50 min.

Standing time: 60 min.

Difficulty: easy

Preparation:

  • Izlomite čokoladu na komadiće i sipajte u Činiju za mešanje Ultimate, 1 l. Dodajte na manje komade isečen puter.

  • U Činiju za mešanje Ultimate, 3,5 l, sipajte približno 1 l vrele vode i u nju pažljivo položite Činiju za mešanje Ultimate, 1 l, u kojoj se nalaze izdrobljena čokolada i puter.  Pustite da odstoje približno 15 minuta brez poklopca i negde na polovini tog vremena lagano promešajte.

  • Izvadite Činiju za mešanje Ultimate, 1 l, iz vodene kupke. Dodajte mleko i tokom mešanja ubacite jedno po jedno jaje. Dobro promešajte, da dobite ujednačenu glatku smesu.

  • Stavite rešetku u rernu na drugi nivo odozdo. Rernu zagrejte na 180 °C bez uključene ventilacije.

  • Iz Činije za mešanje, 3,5 l, prospite vodu, činiju obrišite i u nju sipajte brašno, prašak za pecivo, kakao u prahu i šećer, poklopite činiju i protresite da se sadržaj dobro promeša. 

  • Brašnu u Činiji za mešanje Ultimate, 3,5 l, dodajte i smesu od istopljene čokolade. Ponovo poklopite i dobro protresite, sa leve na desnu stranu najmanje 10-ak puta, a potom naizmenično gore-dole, levo-desno još makar 30 sekundi, dok se zvuk mešanja sadržaja u potpunosti ne umiri.

  • Narežite kruške (svaku polovinu na približno 6 kriški), dodajte ih pripremljenoj čokoladnoj smesi i promešajte da se svi sastojci lepo povežu.  

  • Namastite Ovalni UltraPro, 2 l, puterom i pospite šećerom.

  • Čokoladnu smesu ravnomerno rasporedite u UltraPro i pecite otkriveno 45-50 minuta.

  • Pustite da odstoji 10-15 minuta, pre nego što kolač izvadite iz kalupa, a potom ga ostavite da se ohladi najmanje 30 minuta pre posluživanja.

Additional Note:

SAVET

* Koristite Činiju za mešanje Ultimate, 2 l, i Univerzalni dodatak za ceđenje kruški iz konzerve.